A színek hatalma

A színek hatalma

A színek hatalma

A színeknek nagyon nagy szerepe van egy weboldal, arculat de akár egy szórólap esetében is. Szinte nem is vesszük észre de a színek kommunikálnak velünk. Érzéseket, érzelmeket váltanak ki belőlünk. Éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a a harmóniájra mert könnyen ellenszenvet /nem tetszést válthatunk ki. 5 másodperc alatt dönt egy látogató, hogy marad-e az oldalon vagy továbbáll. Hiába a nagyszerű tartalom, ha a külső nem a megfelelő érzelmet váltja ki.

Hogyan válasszunk színeket?

Egyszerűnek tűnik a feladat, azt gondoljuk pár színt nem nagy ügy összeválogatni. Tudni kell azonban, hogy minden egyes színnek mögöttes mondanivalója is van. Így például:

a kék stabilitást, hűséget és nyugalmat áraszt,
a sárga blodogságot, optimizmust, fiatalságot,
a zöld sikert, reményt, a gyógyulást fejezi ki,
a fekete erőt, professzionalizmust és a rejtélyt jelent,
a fehér a tisztaságot, ártatlanságot,
a piros a szenvedélyt, a szexualitást és az intenzitást,
a lila a kreativitást és a luxust,
a narancssárga energiát, vidámságot, melegséget sugároz.

Egyértelműnek tűnik tehát, hogy egy ügyvédi iroda nem választ élénk, vibráló színeket, egy kreatív bolt pedig nem a fekete-fehér kombinációt részesíti előnyben.

Inspirálódjunk pl a Pinteresten, konkurenciánál (de ne másoljuk), vagy színpaletta generátorral készítsük magunknak variációkat. Ilyen oldal pl: colorlowers.com

Gyönyörű weboldalak, melyken szívesen időzik az ember:

Screen-Shot-2013-08-15-at-11.04.40 

 

chahua2151

 

Milyen színeket kerüljünk weboldal készítése során?

Itt is érvényes a kevesebb néha több elve, azaz maximum 3 színt használjunk. Kerüljük a:

A nyomtatott anyagokban lehet, hogy jól mutat, de weboldal esetén kerüljük a nagy fekete felületeket mert nagyon nyomasztó hatást kelt. Használjunk inkább valamilyen szürke árnyalatot.

A neon színek a 90-es években még divatosak voltak, ma már inkább kerüljük. Élénk, vibráló tulajdonságukból adódóan inkább fárasztják a szemet.

Ugye milyen elrettentőek ezek a honlapok?

most-ugly-websites-10most-ugly-websites-21

Szintén nem túl jó megoldás az eleve világos kép/háttér, világos színnel történő feliratozása, világos tónusú képek használata. Az eredmény "olyan semmilyen" érzetet kelt.

Az alábbi infografika remekül összefoglalja a színek pszichológiai hatását. Mielőtt vállalkozásba kezdenénk, mindenképp fontoljuk meg a leírtakat, mert sok pénzt dobhatunk ki az ablakon ilyen "apróság" miatt. 

 

o2NcJid