apák napja

APÁK NAPI MEGLEPI

Június harmadik vasárnapja az apáké...meg az év többi 364 napjának is annak kellene lenni. Úgy vagyok ezzel, mint az anyák napjával. Ne egy napon ünnepeljünk, hanem mindig legyünk hálásak azért, hogy van anyukánk és apukánk... A cikk alján egy kis meglepetés is vár rátok!!

Honnan ered? Mióta ünnepeljük az Apák napját?

Amerikában a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét (a legkisebb újszülött volt, a legnagyobb 9 éves) második felesége halálát követően (1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe). A kezdeményezés lányában azután fogant meg, hogy hallott az első anyáknapi ünnepségről, melyet Anna Jarvis alapított. Az apja szülői példája által inspirálva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap. 1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., édesapja születésnapja lett volna, de a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották az első apák napját, és tartják ma is. Így az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.

A William Jennings Bryanhez hasonló személyek segítségével lett szélesebb körben ismert ez az ünnep. 1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is részt vett a spokane-i apák napja ünnepségen. William Jackson Smart 1917-ben, 77 évesen, lánya Sonora Smart Dodd házában, gyermekei által körülvéve távozott el az élők sorából. Rendkívül nagy családja volt, összesen 14 gyermeket nevelt fel (első házasságából 4, második házasságából 3 mostoha és 7 saját gyereke volt). Calvin Coolidge 1924-ben javaslatot tett, hogy a napot nyilvánítsák országos szabadnappá. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.

Világszerte azonban más más napokon emlékeznek meg az apukákról.

Apák szerepe

Egy kutatás bebizonyította, hogy óriási szereppel bírnak az apák, gyermekeik lelki, érzelmi intelligenciájának fejlődésében. Persze nem mindegy, hogy egy apa, hogyan van jelen a gyermeke, a családja életében. Ő a hősünk, tőle veszünk mintát és természetesen mi lányok hozzá akarunk menni feleségül... Ez így van rendjén... Természetes az is, hogy egy apa másként játszik a gyermekével, más szokásaik vannak, amik lehet elsőre vadabbak és hajmeresztőek de hidd el, szükségük van mindkettőjüknek az ilyen fajta játékra.

EGY KIS AJÁNDÉK APÁK NAPJÁRA

Lepjétek meg egy kis kedvességgel apát, aki biztosan el lesz majd  képedve az isteni vacsorától, a meglepetés kuponoktól és a kedves üzenetektől. 

ajándék apák napjára ajándék apák napjára ajándék apák napjára

TÖLTSD LE MOST INGYENESEN A FENTI APÁK NAPI KREATÍV CSOMAGOT!!

 

Ti hogyan ünnepeltétek meg az apák napját? Mivel készültök? Osszátok meg velünk itt vagy a Facebook oldalunkkon kommentben! 🙂

 

Szeretettel várlak itt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..