5 szabály ami segít megőrizni a házasságod szülőként

5 szabály, ami megváltoztatta a házasságom szülőként

Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy a házasság igazi próbája a gyerek. Bár csodálatos felnevelni egy két vagy sok gyereket  de kőkemény változást hoz az életünkben és a párkapcsolatunkban az már biztos. Akkor még egyébként nem igazán értettem a fenti mondat jelentősségét, mert azt hittem, hogy mi már mindent tudunk egymásról, nem érhet meglepetés. Hiszen egy gyerkőc születésével még közelebb kerülünk egymáshoz…vagy mégsem?

Kijutott mindkettőnknek a fáradtság okozta stresszből, kialvatlanságból, ingerlékenységből. Egyre jobban belekerültünk ebbe a negatív spirálba és közben nem vettük észre, hogy nem foglalkoztunk eleget az egyik legfontosabb dologgal…a házasságunkkal.

Ahogyan meg kell tanulnunk hogyan legyünk szülők, úgy azt is meg kellene tanulni, hogy a szülőség mellett hogyan legyünk férj és feleség.

Nincs happy end ha minden egyes nap nem teszünk egymásért, a kapcsolatunkért. Várhatjuk a  sült galambot…maximum egy csirke fog érkezni…de az sem hozzánk.

Azért, hogy megmaradjon az egyensúly a szülő-anya/apa-nő/férfi háromszögben , új szabályok felállítására van szükség.

Fontos! Ne legyen lelkiismeret furdalásod, mert magaddal is törődsz néhány óra erejéig. Hidd el ha te nem vagy rendben, akkor azt megérzi az egész család.

  1. Egyedül Te vagy felelős a saját boldogságodért

Hú, hogy én mennyire utáltam és önzőnek tartottam ezt a mondatot korábban! De aztán rá kellett döbbennem, hogy mennyire is igaz.  Mert ugye te is beleestél már abba a hibába, hogy telnek a hetek, hónapok, egyre rosszabbul érzed magad a bőrödben és úgy érzékeled, hogy a férjed sem ért meg. Csak ő a hibás, hogy nem látja át a te “nehéz” helyzetedet. 

Most komolyan! Tényleg csak ő a hibás? te semmit nem tettél azért, hogy ez a helyzet kialakuljon? Te nyitottál felé, elmondtad konkrétan mire vágysz? Kettőn áll a vásár és bizony a saját boldogságodért neked is lépéseket kell tenni.

Tehát: jelölj be a naptárban minden héten egy időpontot, ami csak a tied, amikor csak magaddal foglalkozol. Lehet ez fél óra vagy akár egy egész nap is. Egy kis szervezéssel te is meg tudod tenni. Nincs kifogás! Kérj segítséget a férjedtől és mondd el neki, hogy neked mennyire nagy szükséged van arra, hogy feltöltődj, magadra is fordíts időt. Hidd el, örömmel fog majd besegíteni, hiszen neki is érdeke, hogy te rendben legyél

2. Kapcsold ki időnként az “anya” és “feleség “ funkciót.

Imádok anya és feleség lenni de amióta “megvilágosodtam”, azóta imádok “ÉN” lenni. Rájöttem, ha vannak szabad óráim, ha jól érzem magam ezek miatt a bőrömben, akkor sokkal jobb anya és feleség lehetek. Hiszen egy lelkileg feltöltődött, kisimult anya mennyivel több pozitív energiát sugároz magából!

Legyenek apró szertartásaid, amelyek csak rólad szólnak. Menj el a barátnőkkel időnként csevegni. Ilyenkor szigorúan gyerekmentes témáról beszélhettek csak! Dobd fel a ruhatárad, viselj magassarkút és sminkelj ezeken az alkalmakon… Érezd magad újra nőnek.

3. Forgasd vissza az időt

Ahogyan az évek telnek, egyre fontosabb lesz számodra a kényelem és a komfort. Jól van ez így? Beletörődni a kényelembe? Kinyúlt melegítőt viselni mert az kényelmes? Kajaszagúan bújni az ágyba mert már nem volt kedved hajat mosni? Ja, hogy így kényelmes? Neked lehet de a házasságodnak nem biztos… Megkérdezted a férjed már ezzel kapcsolatban? Ő is erre vágyik? Bizony jó lenne az idő kerekét visszafordítani és ugyan úgy romantikusan összebújni mint régen de… És itt jön a bibi. A de és az utána jövő kifogások mind mind a házasságod ellen szólnak. Miért ne lehetne  újra romantikusan randizni, kettesben színházba menni vagy táncolni egy jót? KETTESBEN! Hidd el, férjednek is lenne rá igénye, még ha nem is mondja.

4. Apró dolgok nagy ereje

A gyerekek születése után hajlamosak vagyunk minden erőnkkel a szülőségünkre összpontosítani és háttérbe szorul a házasságunk. Pedig olyan egyszerű elmondani kedvesednek, hogy mennyire szereted őt. Annyi módja lenne a szeretet közlésének de valahogy elsiklunk felette.

Köszönöm és kérlek. Milyen gyakran használjátok? Az apró és mindennapos dolgokat meg szoktátok köszönni egymásnak? Szoktál  hálás lenni azért mert helyetted elmosogatott? Ja hogy ez a dolga? Ez természetes? Neked nem esne jól ha ő is hálás lenne azért amiért rendben tartod a házat és gondoskodsz róluk? Ugye?

Érezze, hogy külöleges, érezze, hogy szereted. Dicsérd meg, mondj köszönetet és ha mindezt a gyerekek előtt teszed…igazán boldognak fogja magát érezni. Küldj neki szívet melengető üzenetet nap közben, várd haza olykor a kedvenc ételével, szervezz neki meglepetés programot…

5. Harcolj a házasságodért!

Tudtad, hogy a legtöbb válást mi okozza? Az eltávolodás, kiüresedés. Akkora ereje van, hogy sem a pénz, szex vagy a gyerekek nem akadályozhatják meg… Szomorú de erre már csak akkor döbbennek rá a legtöbben mikor már késő…mikor már egyik fél sem akar változtatni. Az ésszerű harc, a finom viták csak erősítik a házasságot és nem rombolják. Hiszen érzelmek vannak benne. Ne tartsd magadban mind azt, ami bánt, ami fáj. Mondd el vagy írd le, a lényeg közöld a másikkal, hogy mi a problémád. A másik fél nem gondolat olvasó, tehát pontosan fogalmazz. Olyan apró dolgok ezek de ha nem kommunikáltok, akkor bizony a sok apró dolog összeadódik és egyszer robban a bomba.

Nos, ezt az öt szabályt mi nap mint nap alkalmazzuk...sikerrel. Segítségével sikerült kilábalni a kemény helyzetekből és 9 év után is ezer fokon ég a tűz kettőnk között. 

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon vagy a Pinteresten, hiszen nagyon sok édesanya és édesapa küzd nap mint nap a fenti problémával. Nagyon sok szülő szorulna segítségre, mert bár szeretnék megőrizni szülőként is a házasságukat, még sem tudják a módját.   

 

Szeretettel várlak itt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .