TETSZETT A MAGAZIN? BOLDOG LENNÉK HA MEGOSZTANÁD ISMERŐSEIDDEL:

lykke avagy boldogság dán módra

HYGGE LYKKE AVAGY BOLDOGSÁG DÁN MÓDRRA

Csodásan lobogó gyertya, hívogató kandalló, ínycsiklandó ételek, meleg puha párnák, takarók..családi és baráti összejövetelek és az elmaradhatatlan isteni menü… Ez jellemzi általában a az ünnepeket…ilyenkor mintha megállna az idő. Pár napra olyan az életünk, ahogyan mindig is szeretnénk, amire vágyunk…Azután ha elmúltak az ünnepek….

Miért ne lehetne egész évben ebben a harmóniában élni? Tulajdon képpen mit is jelent a boldogság? Kézzel megfogható? Egyáltalán nem…sőt pénzért sem megvehető… ez az életérzés sok sok apró dologból tevődik össze és igazán az kapja meg, aki észreveszi a mindennapi csodákat.

Tudtad, hogy a dánok a legboldogabbak a világon? Ehhez hozzájárul az a fajta életérzés, amit egy szerűen HYGGE-nek hívnak.  Igazán szavakkal nem is lehet megfogalmazni, ezt érezni kell. De mi is ez a HYGGE? Nézd csak meg az alábbi képeket? Milyen érzést váltanak ki belőled? Mi jut eszedbe elsőre?

 

 

 

 

 

 

 

Melegség, boldogság, együttlét, harmónia… na ez a HYGGE. Ez független attól, hogy milyen évszak van vagy a világ melyik pontján élsz. Ha benned van, bárhol meg tudod teremteni.

Hogyan teremtsd meg ezt a hangulatot?

Első lépésként tekints az otthonodra úgy, mint egy szentélyre. Legyen a nyugalom  és a harmónia bölcsője, ahova jó hazatérni mert:

  • sok a természetes fény,
  • finomak az illatok
  • szépen van terítve az asztal
  • gyakran lobog a gyertya lángja
  • nagyokat beszélgettek
  • sokszor játszotok közösen
  • gyakoriak a  kellemes baráti vendégségek
  • melengető textíliák vannak a lakásban
  • idénynek megfelelő friss virágok

A titok ezekben az apróságokban rejlik.  Gondolj csak bele a legegyszerűbb vacsora is mennyivel kellemesebb ha szépen terített asztalnál ül mindenki, nincs telefon és tv háttérzajként. Szól egy kellemes zene, illatos gyertya fűszerezi meg az estét. Még a vajas kenyér is jobban ízlik…Egyetértesz?

Amióta ez az érzés a hatalmába kerített, egyre többet akarok magamnak belőle…Mindegy hogy nyár vagy tél van, próbálom megteremteni ezt az érzést mindenkor. Nem a luxusról és a csilliárdos élményekről szól a HYGGE, hanem a kockás abroszos, kandallós "csúnyazoknis" pillanatokról.

…mert boldogságot okoz a családnak és nekem is…

De vajon mi is a BOLDOGSÁG?

Mint ahogyan már írtam a dánok a világ legboldogabb emberei. Nem véletlenül. Ennek a csuda nagy boldogságnak neve is van LYKKE… Bevallom nagyon felcsigázott ez a téma és kiolvastam pár könyvet ezzel kapcsolatban… Meg kell állapítanom, a dánok tudnak valamit… Szívből ajánlom neked is ezeket a könyveket mert olyan lebilincselő, hogy azonnal akarod te is…érezni a boldogságot, a harmóniát, tartozni egy felemelő közösséghez…Mikor a barátaink eljönnek hozzánk, előkerül a gyertya egy jó muzsika és egy melegszendvicses party is csuda kellemes. Ilyenkor nagyon kat beszélgetünk, nevetgélünk. Ahogyan mi hívjuk: Hyggézünk 🙂

Elképesztő pl. ahogyan az ottani emberek a szomszédjaikhoz viszonyulnak…úgy élnek egymás mellett az utca lakói, mintha rokonok  vagy legalább is a legjobb barátok lennének…

Ha itthon csak fele annyit tudnánk alkalmazni, mint a könyvben leírtak, akkor sokkal több boldog arcot láthatnánk.

Így az ünnepek alatt nagyobb hangsúlyt kap a szeretet, családi és baráti összejövetelek a meghittség. Én arra buzdítalak, hogy egész évben tartsd meg ezt a melengető érzést... HYGGÉZZETEK minden nap 🙂